Pengenalan

Apakah Cryptocurrency?

Cryptocurrency adalah matawang digital. Kalau matawang fiat ada Ringgit, Dollar, Pound, Euro dll, cryptocurrency pula adalah Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP dll. Setiap kewujudan jenis cyrptocurrency ada gunanya (sebagai contoh pengggunaan smart contracts) bukan setakat pembelian barangan sahaja.

Anda boleh google atau search lebih lanjut di Youtube je semua maklumat ni.

Konsep Trading

Konsep trading ni paling mudah gini je:

Beli harga murah.

Jual harga mahal.

Maka, --> Untung.


Macam Jual Beli emas je.

Kalau sebaliknye, rugilah. Jadi jgn jual pada harga lebih murah dari harga beli, jadi takkan rugi.

Kalau lepas beli harga dia jatuh, kita relax je. Sebab harga dia akan melantun naik balik.


Kenapa harga dia Naik / Turun?

Bila ramai org Beli --> Harga Naik.

Bila ramai org Jual --> Harga Turun.


Kenapa confident sgt harga dia akan naik selalu?

Sebab semakin ramai org di dunia ni berminat utk beli crypto termasuk company2 besar dan Tabung2 kewangan (Hedge funds).


Apa guna Beli Cryptocurrency?

Cryptocurrency sudah byk digunakan sbg alat/matawang Jual Beli di US. Macam duit jugak. Bayar macam guna TouchnGo ewallet tu. Zaman sekarang duit fiat pun bukan dlm bentuk kertas lagi kebanyakan nya semua numbers je dlm akaun bank.


Di Malaysia pun dah nampak ada peniaga terima Cryptocurrency sbg transaksi.

Memang ada ie. kedai emas, kedai perabot etc.

Bank2 di Malaysia pun ada jual Beli Cryptocurrency.

Company2 besar di US mmg dah lama beli n simpan Cryptocurrency. Macam baru2 ni Tesla umumkan mungkin dia akan consider gunakan Cryptocurrency sbg transaksi. Terus harga dia meletup naik, sebab ramai2 org beli.


Kegunaan lain Cryptocurrency?

Macam emas jugak, ia sbg alat utk menghadapi inflasi.

Kalau nilai RM jatuh, harga emas secara relative nya akan naik sebab sifat emas tu kekal nilai dia. Sebab tu bank2 simpan emas sebagai sandaran kpd aset.

Cryptocurrency ni macam emas digital. Kalau nilai matawang jatuh, org yg simpan byk crypto akan senyum je 😎.


Adakah nilai crypto boleh jatuh di masa depan?

Kemungkinan tu memang ada bila semua org dlm dunia menganggap crypto ni tiada nilai, maka ia pun hilang nilai. Tapi kemungkinan ni sgt kecil sebab kerana fungsi Crypto tu sendiri.

Ataupun bila internet dah tak wujud kat dunia ni 😅.


Kenapa tak simpan emas ketul je daripada simpan Crypto?

Soalan bernas.

Simpan emas Return of Investment (ROI) 10-30% setahun.

Simpan Crypto ROI 10-30% sebulan.


*Sila tgk video YouTube ni utk lebih faham kenapa kena invest/trading Cryptocurrency.

https://youtu.be/h-543SG_ytc